PE Boru Nedir?

IMG-BLOG
20 Eki, 2020

PE Boru Nedir?

netborplastik | 20 Ekim 2020

        Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE olarak kullanılır.

        Polietilen yoğunluk ve kimyasal özellikleri temel alınarak çeşitli kategorilerde sınıflanır. HDPE, petrolden elde edilen, yüksek yoğunluklu polietilen malzemedir. İsmi İngilizce karşılığı olan ‘ High Density Polyethylene ‘ kelimelerinin kısaltılmasından gelmektedir. Yaklaşık olarak, 1.75 kg petrolden, 1 kg HDPE hammadde elde edilir. HDPE’ nin suya ve kimyasal maddelere direnci çok iyidir. Mekanik özellikleri de çok iyi olup, özellikle darbe ve çekime dayanımları yüksektir. Normalde çekme dayanımı 225 – 350 kgf/cm² civarındadır. Sıcaklık dayanımı  50 °C ye kadardır. Geniş bir kullanım alanına sahip olan HDPE, basınçlı borular, gaz dağıtım boruları beyaz eşya ve makine parçaları, elektrik ve elektronik eşya imalatında kullanılmaktadır.

 

 

PE Borunun Genel Özellikleri:

 

        HDPE 100 ; Boruları yüksek kalitesi ile öne çıkmaktadır. PE 100 içme suyu borularımız gelişen Petrokimya teknolojisinde varılan en son nokta olan 3. jenerasyon HDPE ürünlerden üretilmektedir.

 

        HDPE ( High Density Polyethylene ) Yani Türkçe ifadesi ile Yüksek Yoğunluklu Polietilen 1950 yıllarında ortaya çıkmıştır. PE boruların çevresel gerilme değerleri ilk zamanlarda 3,2 Mpa’ ya işaret ederken zamanla geliştirilen bu ürün 6,3 – 8,0 ve 10,0 Mpa değerlerine yükseltgenerek bugünki PE100 haline gelmiştir.

 

        PE 100 borular, HDPE  borular bu değerlerin yükselmesi şu anlama gelmektedir. Yüksek çevresel gerilme değeri daha güçlü bir hammadde yapısı, bu da daha ince et kalınlığı ile daha dayanımlı boru elde ederek daha fazla su iletimi sağlamasıdır. 

 

        NETBOR olarak kalite laboratuvarlarımızda gelişmeleri çok yakından izlemekte ve sürekli araştırmalar yapmaktayız. PE 100 borularımız 16 – 1600 mm kadar en üst kalitede üretilmektedir.

 

        Polietilenin özellikleri sayesinde, basınçlı temiz su sistemlerinde kullanılan boru tipleri içerisinde en iyi alternatiflerden biri olmasını sağlar. Yeraltı ve yerüstü basınçlı su şebeke hatları, deniz deşarj projeleri, balık üretme çiftliği üretim kafesleri yapımında kullanılırlar.

 

Boyut / Ağırlık Tablosu:

 

        16 mm ile 1600 mm çap aralığında, PN4 ( 4 atm ) – PN32 ( 32 atm ) basınç sınıflarında, 110 mm’ e kadar olanlar ( 110 dahil değil ) isteğe bağlı kangal ya da boy olarak üretilebilmektedir. 110 mm’den daha büyük çapa sahip olanlar ise genel olarak 13.5 m, isteğe bağlı olarak da 6 ve 12 m’ lik boylar halinde üretilmektedir.

 

        PE 100 ürünün çevresel gerilme değerinin 10,0 Mpa değerine yükseltgenmesi daha güçlü bir hammadde oluşturmaktadır. Bu değerin yükselmesi dayanımının arttığını gösterdiğinden aynı basınç sınıfı için et kalınlığının incelmesi anlamına gelmektedir. Bu ise hammadde tasarrufu ile PE 100 borunun iç çap değerinin artması anlamına gelmektedir. Bu değerlerdeki iyileşmeler alternatif ürünler karşısında maliyet avantajı sunduğundan pazar payını arttırmaktadır.

 

 

Metrik ISO Boyut Sistemine Göre Et Kalınlığı Ağırlık Tablosu (TS EN 12201-2)(DN: Dış Çap,  S:Minimum Et Kalınlığı)